Nimic nu depaseste imaginatia unui scenarist de seriale politice sau SF decat stirile din ultimele dictaturi ale secolului – care abia a inceput, totusi. Sa zicem la intamplare Turkmenistan; daca luam o harta, sunt convins ca doar cativa dintr-o suta nimeresc tara. Sa zicem ca e prin Asia Centrala. Vecinatatea cu Iranul ar putea fi un reper bun si e chiar cel mai bun, ca ne ghideaza si in succesiunea povestii.

Iranul e in top 10 in clasamentul Marelui Premiu COVD-19 din 2020 – de urmarit pe cel mai bun barometru de big&horror data. Pozitia asta in clasament e in sine un motiv nelinistitor pentru oricine, cu atat mai mult pentru vecinii Iranului.

Ei bine, dictatorul Turkmenistanului, unul din acesti vecini, nu doar ca nu ia masuri sanitare, igienice dar interzice pur si simplu folosirea publica a acestui termen, ca in plin Ev Mediu. Nici in comunicarea mass media de stat, nici in brosurile medicale, nicaieri nu exista cuvantul COVD-19. Reporters sans frontieres, care au anuntat stirea aici – mai noteaza ca sursa lor, credibila, e unul din putinele site-uri independente, care nu e insa vizibil in tara lui Gurbanguli Berdimuhamedov, supranumit “Father Protector”. Recent, Atoatestiutorul a dat indicatii pretioase, sfatuindu-si supusii sa se dea cu fum de harmala, o planta locala, sa se protejeze de virusul fara nume.