Am dat un click voios pe inregistrarea discutiilor de sambata seara de la Cafeneaua filosofica undeva in jurul pranzului. Duminica asta de dupa 1 mai a fost suficient de neatractiva pentru alte ocupatii fizice outdoor, desi am iesit de vreo doua ori pana la 12.00 pentru plimbari prin cartier. Astfel ca am continuat weekendul intelectual inceput sambata seara cu piesa “Frankenstein” de Nick Dear, regizata de Danny Boyle si jucata la Natonal Theatre in Londra, recomandata de un bun prieten clujean.
Foarte faina nu doar piesa ci si senzatia de nou, de a consuma un produs intelectual mai altfel; dupa multe sute de episoade de Netflix si HBOGO, o piesa de teatru are ceva wow. Cumberbach joaca remarcabil, ca intreaga distributie de altfel. Piesa poate fi vazuta pana pe 7 mai pe youtube. Poate o lasa si dupa, hopefully.
Dupa o sambata seara atat de teatrala, ziceam ca a urmat o duminica surprinzator de filosofica. Am ascultat mai pe indelete, mai oprind un pic pentru pauze de masa, toate dezbaterile initiate de conf. univ. dr. Dana Jalobeanu, de la Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti, director al sectiei umaniste la Institutul de Cercetari al Universitatii (ICUB). Mi-ar lua ore intregi sa o rezum, a fost o povestire lunga si initiatica despre utopii, distopii, eutopii, antiutopii, literatura, Renastere, SF, filosofie politica samd; spun doar ca m-a amuzat si intrigat jocul secund dintre Andrei Cornea, vizibil iritat de tenta pe care o luasera dezbaterile – si un pic razna din punctul asta de vedere, parea ca nu-si tine nervii foarte la locul lor – si prof. Corin Braga de la UBB, un cercetator care povestea fascinant si foarte calm, in opozitie cu preopinentul mult preanervos Cornea despre utopiile din literaturile medievale europene. Simpatici insa amandoi cum au reusit sa nu coboare nivelul intelectual al disputei.
Cum ziceam si mai sus, o puteti asculta pe toata aici. Pentru o seara de deconectare totala de la orice tip de realitate pandemica sau orice alta distopie, o dezbatere super fascinanata despre utopii e cea mai non-utopica (i.e. – realista) recomandare.
Photo – copyright Traian Panghe, Bruxelles, 2020
Comments are closed.