Am vrut să dau titlul ăsta și să scriu despre noua dominație a Nordului în sport când l-am văzut pe Vingegaard în Copenhaga, aclamat de zeci de mii de danezi, după triumful din Marea Buclă, dar mi s-a părut c-ar fi prea mult; în fond, au mai fost nordici câștigători de Mari Tururi. Apoi l-am văzut pe Ruud în finală la US Open, ajuns și nr 2 în ATP și am ținut cu el tocmai pentru că voiam să câștige Nordul, încă o dată; chiar și așa, un norvegian în top 3 nu s-a mai văzut niciodată, iar de la Edberg, n-a mai ajuns nici un scandinav atât de sus (Söderling a fost totuși un accident); da, posibil să fie și Casper la fel și tocmai când visam la acest headline-pastișă, a venit Alcazar și a răsturnat masa.

Totuși, nordicii au ceva invincibil și irezistibil în ei. Au avut dintodeauna un spirit de năvală, care i-a împins să se prăvălească peste Europa, ca acum o mie și ceva de ani pe Canal și pe Atlantic. Danemarca ’84-’86 și mai ales cea din 92, nu? S-au năpustit pur și simplu peste stadioanele vecinilor suedezi și le-au confiscat titlul europenilor cu viță nobilă, venind de pe plajă, această străveche și mult uzată metaforă.

Până la urmă, am decis să scriu despre Nordul care dă năvală aseară, văzând Danemarca-Franța și pasele înșirate ca pe frânghiile bărcilor vikinge, cum ar spune bătrânul Chirilă. Viteza uluitoare, de o pasă pe secundă, imprimată de Eriksen cel ridicat din comă, e ceva ce rar vezi în fotbal; nu mai zic de Belgia și Olanda, în fond tot niște nordici.

Dacă tot mai tot cobor, o să întrebe lumea, unde se termină totuși Nordul, băi, Traiane. Nu se termină, abia începe, aș răspunde, schimbând valoarea gramaticală a lui începe/se termină, fix cum schimbă vitezele Vingegaard, Ruud, Eriksen, De Bruyne sau Verstappen; era culmea să nu-l pun și pe el, deși Hakkinen și Raikkonen sunt de o mie de ori mai nordici, dar dă bine la exemplificare.

Pentru că asta e important – ca Nordul să dea cât mai multe exemple de dominație în sport. Și dau în scris că una din cele trei nordice de mai sus câștigă în decembrie în Qatar.

Photo – @copyright Traian Panghe, Bruges, 2019