Cazurile flagrante si haioase de fake news ajung deja in folclor. Cel mai recent e cel al consilierului PSD din Turda, descoperit de niste ziaristi isteti si atenti la tot ce misca prin zona lor de actiune. Super bravo pentru turdanews.ro. Pe scurt – un consilier local PSD preia si distribuie un colaj foto, cu o fata studioasa care a luat 10 la BAC, o felicita, o incurajeaza si emite tot felul de concluzii moralizatoare, cum ca nu ne apreciem valorile si alte sforaituri. Doar ca eleva eminenta e de fapt o starleta porno mondiala. Daca te uiti doar un pic atent la poza aia, iti dai seama ca ceva nu e in regula. Dar cati fac asta?

Si ma intreb care e mecanismul psihologic care afecteaza mintile atator oameni infestati cu acesti virusi informationali. Nu. nu cel prin care calca in balegarul unei astfel de glume. Nu, acolo e despre credulitate, minte putina, neatentie, lipsa de educatie.

Ma intereseaza de fapt ce se intampla cu ei dupa ce aceste otravuri ale mintii isi vor fi facut efectul. Pentru ca cel mai probabil marea majoritate a celor afectati nu ajung sa citeasca si revealingul edificator, al celor de la turdanews, in cazul nostru. Mai toti vor ramane in minte cu poza si vorbele conslierului, aterizate din Evul Mediu – de doua ori in doua randuri il pomeneste pe Dumnezeu, sa o ajute pe fata sa mearga pe drumul ei.

Si ne intoarcem la oamenii astia – cum se duc ei, cu mintile lor infestate care rumega si proceseaza astfel de prostii si le discuta la randul lor cu altii, pe unii ajung sa-i convinga – am citit pe net, zicea unu’ de la PSD, da-i dracu’, or fi ‘oti da’ stiu despre ce vorbesc.

Si partea asta de lume care duce in spate sute si mii de pseudo-minciuni, sferturi de adevar, melanjul asta lipsit de noima, traieste complet in afara lumii noastre; a celor care au aflat de fake news, care l-au receptat ca atare si care raman in zone mai aerisite ale societatii.

Si oare in ce pesteri ale conspiratiilor ajung, cu ce alti tovarasi de lupta se intalnesc si cum arata pentru ei viata? C astfel de reprezentari stupide ale realitatii, oamenii astia exploreaza pur si simplu alte lumi. Nu ne mai intalnim cu ei niciodata., nici macar la coada la hypermarket. Probabil ar trebui sa isi infiinteze singuri alte tari imaginare, in care sa voteze si sa traiasca ei cu ale lor. Am zis imaginare, da pentru ca daca ajung sa puna mana pe putere, ca-n Idiocracy, s-a terminat cu civilizatia, asa fragila si instabila cum e ea.

In lumea de azi, una din cele mai importante aptitudini nu mai sa stii sa tragi cu arcul sau sa te aperi de animalele din paduri, din jungla. Nici macar Nu mai e important sa stii tactici de auto-aparare, sa te feresti de pradatori urbani.

Cel mai important e sa ai un sistem cognitiv suficient de puternic care sa poata identifica si analiza toate gimmick-urile false, croite de tot felul de minti glumete, mai mult sau mai putin interesate, daca nu chiar despre laboratoare de stiri false, unde sute de troli – rusi, sa zicem – lucreaza in locatii care mai de care mai exotice – in Ghana, de exemplu, dupa cum povesteste CNN. Altfel, daca nu esti cat de cat mobilat digital si intelectual, n-o sa stii niciodata ca o fata cu ochelari, frumusica asa, cu un aer de scolarita in care pluteste ceva ciudat, nu e o fata silitoare si nu, n-a luat nota 10 la Bac.

Ce e surprinzator de moralizator in povestea asta e ceva care ne da asa, un puseu optimist; vorb-aia, faith in human kind is not lost forever. Sesizand ridicolul la care sunt expusi, cei din organizatia locala PSD Turda se urca si ei voiosi pe culmile umorului involuntar si se dezic de consilierul care a calcat in balegar si umbla cu el ca prostu’ si vor sa-l dea afara din partid.