Ma gandeam cum se simt acum cei din McCann dupa ce au retras campania iconoclasta – pun intended – cu medicii-sfinti/zeitati. Cred ca frustrarea e mare – si pe buna dreptate. In acelasi timp, mi se pare ca nu au evaluat corect toti pasii potentiali. Asta daca nu cumva au asumat ca va urma retragerea campaniei. Sunt convins ca au mizat – absolut firesc – pe tevatura. Bad publicity is good publicity. Sunt convins si ca au fost presiuni uriase sa fie retrasa. Conexiunile prin care a circulat comunicarea nu-s greu de facut. Am putea sa ne imaginam, cei care-i mai stim pe unii sau altii dintre protagonisti. Ar fi un exercitiu misto pentru o mica piesa de teatru sau cine stie, un viitor episod din Mad Men in Pandemic Age. Cum l-ai redenumi pe Enoiu si ce tip de discurs l-ai pune sa spuna. Cum ar fi descrisa in vorbe si gesturi si atitudini madam Firea si ce serpi ar scoate in loc de cuvinte.

Dac-as fi in locul astora de la McCann – sinecdoca intended also – as face acum o campanie dura pentru libertatea de expresie. Retragerea acestor layout-uri e trecerea unei linii rosii care nu spune nimic bun. Firea zici ca-i Serena aia din The Handmaid’s tale, cu Florentin pe post de viitor comandant militar.

Generatia boomer-ilor revoltati de paternalismul autoritar al capitalismului post WWII a rabufnit la sfarsitul anilor ’60. Anti-Vietnam, flower power, hippie, Lennon, Mai Soixante Huit. Poate ca e timpul unui remake. Romanii uita oricum foarte usor asa ca e bine sa le reamintim, in franceza la moda a anilor ’80.

Ecourile campaniei pareau sa se stinga insa repede, pana cand a aparut si stravechiul Petre Barbu cu o opinie. Ziarist cu ani multi de presa, a tinut rubrici despre piata media si de publicitate, stie sigur mai multe decat lasa sa se vada in articolul despre campania McCann. Ce ne spune insa e un top de platitudini, intr-un limbaj mai buruienos asa, fara sa duca un rationament cap-coada. Da, agentiile de media din trusturile de advertising isi tin aproape prin metode specifice anumiti ziaristi, anuite titluri, pentru a avea o anume presa favorabila, cand au nevoie. Nimic nou, nimic probat insa. Despre campania propriu-zisa, doar cateva prostii, superficiale, nu-s numai “icoane” acolo, nu e decat in mintea lui o legatura cu Ceausescu si Stefan cel Mare. Sunt trimiteri si referinte la mai multe religii, nu doar la ortodocsii sfinti aparatori ai neamului. Overall, a ratat o ocazie de a puncta lucruri grele. My two cents.