Pare un subiect de discutie burghez, la un pahar de vin fara griji si poate ca asta visam cu totii – sa dezbatem tot felul de subiecte, suspendati in timp, debarasati de ancorele grele ale prezentului. Nu ca Brexitul ar fi un subiect frivol dar corelatiile intre votul Brexit si apartenenta emotionala la un anume club de fotbal e o tema isita din comunul pandemic. Intr-un articol de pe blogul lui Boti am vazut ideea si am inceput sa citesc.

Liverpool, Manchester, Londra – marile puteri regionale ale fotbalului englez – si-au declarat alegerile, Leave sau Remain, in procente surprinzatoare, cel putin pentru un fan al fotbalului englez mai de departe. De exemplu, mi se pare surprinzator ca fanii lui Chelsea, un cartier mai posh al Londrei, au votat majoritar Leave, ca si cei ai lui Tottenham.

De ce oare fanii lui Everton au fost anti UE si cei ai lui Liverpool pro Remain, intr-o covarsitoare majoritate, e iarasi fascinant. Poate ca Everton e clubul muncitorilor, chiar nu stiu detalii de istorie locala. Poate ca lipsa performantelor i-a facut sa se inchida in autarhia unui Regat Unit mai aproape de mentalul colectiv al secolului al XIX-lea. Poate ca un Liverpool cosmopolit, cu mari performante europene, cu un Klopp charismatic, o persoana deschisa, pro-europeana, are ecouri europene si in randurile fanilor.

Imi place ca cei din Leicester sunt pro UE – poate ca si titlul uimitor castigat in 2016 de italianul Ranieri i-a convins un pic – si ca ciocanarii dintr-o bucata ai lui West Ham au zis – hell, yeah, remain.

Toate cifrele fanilor din Premier League sunt pe telegraph.co.uk.

Fotografia e de la un mars anti-Brexit si a tot circulat, nu stiu cine e creditat – but hatsoff pentru excelentul text so-british.