Foarte interesante comentariile psihologului Dragos Iliescu la studiul realizat de el si un grup de psihologi despre Efectul Flynn in Romania. Studiul se cheama Schimbările generaționale și în timp ale performanței cognitive în România si îi are ca autori pe Dragoș Iliescu, profesor în Departamentul de Psihologie al Universității din București, și pe George Gunnesch-Luca – School of Business, Economics and Society, Friedrich-Alexander University Erlangen-Nürnberg, Germania.
Efectul Flynn (EF) este un indicator al evoluției scorului de inteligență, denumit dupa inventatorul acestuia, sa spunem, cercetătorul neozeelandez James Flynn, care a documentat in anii ’70 si mai apoi modul cum evolueaza performanța cognitiva în mai multe tari ale lumii, potrivit rezultatelor la testele de inteligenţă (IQ).
Pe scurt, cercetarea din Romania e facuta pe teste de IQ din ultimii 16 ani, pe un esantion de 12.000 de subiecti si concluzia, surprinzatoare si optimista, e ca “suntem una dintre ultimele țări europene care continuă să arate Efect Flynn pozitiv” – Dragos Iliescu.
Cei doi psihologi au impartit cei 80 de ani de-a lungul cărora se desfasoara cercetarea lor în 7 generații. Foarte interesanta segmentarea:
- 1. Prima generație, cea de dupa Primul Razboi Mondial – intre anii 1928 – 1945
- II si III. Generațiile Boomer-ilor, impartite în doua sub-grupuri: ‘early boomers’, românii născuți între 1946 și 1954 si ‘late boomers’, între ’55-’67
- IV. ”Decrețeii”, între ’67-’77
- V. Perioada târziu comunistă, ’78-’89
- VI. Generația Revoluției – 1990-1995
- VII. Generația Democrată: 1995 – contemporaneitate
Dupa cum explica Iliescu, o generație are o durata de varsta de aproximativ 10 ani, mai mult sau mai putin, iar membrii acesteia sunt confruntați cu diverse presiuni de mediu, din societate și au răspunsuri similare la acesti stimuli societali.
Cea mai mare creștere s-a inregistrat din 1967 până în 1977, una imensă si da, ce sa spun, ma bucur sa fiu parte din acea generatie.
Studiul asta imi raspunde cumva la multe intrebari pe care mi le-am pus de cativa ani incoace, de cand observ cu mai multa acuitate o anume degradare a inteligentei sociale, a capacitatii oamenilor de a intelege, de a dialoga, de a extrage un cat de mic sens din tot ce li se intampla. Si ma tot intrebam, oare educatia primita de noi in anii socialismului nu cumva era de o calitate nemaiintalnit in zilele noastre. Sigur ca unii ne consideram mai degraba niste varfuri in educatie, altii nu constientizam prea mult – si poate ca asa e mai bine – dar decalajul asta il resimti si cand observi si ca esti mai degraba omis din anumite tipuri de decizii si locuri in care poti face mult mai mult decat altii, iti pui intrebari. Fara frustrari exagerate, fara excese psihopupu dar ti le pui.
Iata ca studiul asta raspunde la o buna parte din ele – da, generatiile nascute pana prin ’77 care s-au tinu de scoala sunt mai mobilate intelectual. Cat le foloseste si cum, e un pic alta discutie. Cititi intreg interviul realizat cu acesta pe edupedu – e un material remarcabil despre un studiu extraordinar. Fotografia de mai sus e tot de acolo.
Comments are closed.