Rar mi s-a intamplat in ultima vreme sa ma binedispună atat de tare cand citesc sau vad câte ceva. Nu-s cel mai deprimat sau ursuz om, râd des si cu pofta la orice îmi pare haios. Dar să simt așa, un lift up, vazand un film sau doc, rar. O sa mai apara pe aici texte despre seriale sau filme – acolo e un alt tip de iluminare si bucurie.

Aici insă, văzând seria Pretend it’s a city de pe Netflix cu Fran Lebowitz și Martin Scorsese, cred ca mi s-a activat butonul de veselie. Recunosc că auzisem vag despre ea, cred că în ultimii doi ani an am dat peste câteva articole de-ale ei din New York Times; aici e unul la care am râs chiar în primul paragraf.

“I am always surprised at how angry people get at me, given I don’t have any power. So, you don’t agree with me. So what? It’s not like I can do anything to you. To be honest, I really don’t care that people don’t agree with me, but I wonder why they care so much that I don’t agree with them.” 

Nu vă dau spoilere, uitați-vă la seria de pe Netflix, e self-explanatory. Doar câteva detalii, nu cred că dezvălui prea mult când spun că Scorsese apare aici în niște ipostaze distractive vecine cu ridicolul. The Big Marty râde ca un nebun de mai tot ce spune Fran. ȘI e fascinant să vezi cum își pierde practic în câteva minute orice urmă de status de realizator sau co-realizator de documentare. Devine tipul în costum și cravată de pe fotoliu care joacă rolul publicului; adică râde.

Sigur că totul e asumat. Și aici mi se pare marea generozitate a lui Scorsese. Părintele atâtor gangsteri și mafioți – practic, cel mai mare mafiot cineast din istoria filmului, nu? – se lasă filmat și văzut de o lume întreagă când nechează ca un măgar mega-amuzat de glumele strălucitoare ale lui Fran Lebowitz, cu sarcasmul, mizantropia dulce-amăruie și duioșia lor vag ascunsă.

Și ca să cădeți și voi definitiv în veselia admirativă a acestui tip de umor, iată câteva mostre din review-urile de o stea pe care Fran le scrie, revoltată, în fond, pe amazon:

Paper Shredder (Amazon Basics)

Do you work for the C.I.A.? No?

Then let me save you some time—keep your documents in one piece.

Trust me. No one is rooting through your garbage. No one cares.

Once you learn that, everything in life will make sense. No one cares.

About you. Or about anything.

Metal Detector (Ace 300)

If you see an adult using a metal detector, you know something has gone terribly wrong.

He’s lost something. And I say “he”—you never see a woman with a metal detector. It’s always a man.

So he’s lost one of two things. His wedding ring. Or, more likely, his mind.

And he’s listening for beeps. He’s shut out the rest of the world. His friends. His family. He’s only focussing on . . . the beeps.

This is what happens when you have a country that’s obsessed with material wealth.

This is the last domino of American capitalism.

A man with a metal detector, looking for buried treasure.

Photo – https://www.imdb.com/title/tt13660958/mediaviewer/rm934073857/ @imdb